Zupa marchewkowa z imbirem Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

Jest to genialny przepis na zupę marchewkową zwiększająca odporność i mocno rozgrzewającą. Idealnie się też sprawdzi jako drugie śniadanie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 5 marchewek
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 3 cm imbiru
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kurkuma
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, aby jej poziom być troszkę nad warzywami. Dodajemy ziele agniegileskie i gotujemy zupę około 20 min na małym ogniu.
  • 2
    Gdy warzywa bedą miękkie doprawiamy pozostałymi przyprawami i dodajemy starty na imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3
    Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy je do zupy. Chwilę jeszcze gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku.
  • 4
    Następnie blendujemy zupę na gładki krem.
  • 5
    Zupę możemy podawać wedle uznania z podprażonymi nasionami dyni lub słonecznika, bądź z kleksem kwaśnej śmietany.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy FitMarchewka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis