Zupa krem z selera z dodatkiem orzechów Zupa krem z selera z dodatkiem orzechów

Zupa krem z selera z dodatkiem orzechów

Bardzo aromatyczna zupa z selera z dodatkiem delikatnego jabłka i podprażonych orzechów to wyjątkowa propozycja na prostą zupę krem, która z pewnością zagości na stałe w waszym domowym menu.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 0,5 kg selera (korzeń - bulwa)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • odrobina tartego parmezanu
  • 2 garście obranych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • pieprz biały
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Seler, ziemniaki, jabłko  i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2
    W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na nim pokrojone warzywa wraz z jabłkiem. Podsmazamy je około 7 min, co chwilę mieszając.
  • 3
    Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości wszystkich składników. Następnie zupę blendujemy i doprawiamy solą oraz białym pieprzem.
  • 4
    Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni.
  • 5
    Gotową zupę rozlewamy do talerzy posypujemy startym parmezanem oraz podprażonymi orzechami. Jeśli lubisz możesz dodać trochę zieleniny np. posiekany lubczyk lub natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy JabłkaOrzechyZupa krem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis