Bardzo aromatyczna zupa z selera z dodatkiem delikatnego jabłka i podprażonych orzechów to wyjątkowa propozycja na prostą zupę krem, która z pewnością zagości na stałe w waszym domowym menu.
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
0,5 kg selera (korzeń - bulwa)
1 l bulionu warzywnego
2 ziemniaki
1 cebula
1 jabłko
odrobina tartego parmezanu
2 garście obranych orzechów włoskich
oliwa z oliwek
pieprz biały
sól
Sposób przygotowania
1
Seler, ziemniaki, jabłko i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
2
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na nim pokrojone warzywa wraz z jabłkiem. Podsmazamy je około 7 min, co chwilę mieszając.
3
Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości wszystkich składników. Następnie zupę blendujemy i doprawiamy solą oraz białym pieprzem.
4
Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni.
5
Gotową zupę rozlewamy do talerzy posypujemy startym parmezanem oraz podprażonymi orzechami. Jeśli lubisz możesz dodać trochę zieleniny np. posiekany lubczyk lub natkę pietruszki.
Dodaj komentarz