Pysznie aromatyczna zupa krem z czerwonej papryki to danie, którego koniecznie musisz spróbować. Jest bardzo paprykowa i rozgrzewająca. W dodatku mimo iż jest to zupa krem niesamowicie syci. Przekonajcie się sami.
Cebulę drobno siekamy. Paprykę myjemy, i kroimy w kosteczkę (oczywiście usuwamy gniazda nasienne).
Pomidory ponacinaj i zalej wrzątkiem na kilka minut. Następnie obierz je ze skórki i pokrój na większe kawałki. Odłóż na bok.
W garnku na zupę rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i podsmażamy dalej na małym ogniu.
Po około 2 minutach dodajemy paprykę i pomidory. Mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 min. Co chwilę mieszamy. Jeśli trzeba dodaj jeszcze odrobinę masła lub oliwy z oliwek.
Po 20 min dodajemy wszystkie przyprawy i wlewamy bulion. Gotujemy około 15 min. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem.
Zamieszaj i sprawdź czy nie trzeba ewentualnie jeszcze doprawić zupy.
Zupę możesz podać bez dodatków, jednak mi najbardziej smakuje z odrobiną koziego sera i szczypiorkiem. Pasować będą również prażone płatki migdałów, pestki słonecznika lub dyni.
2 komentarze
Sara
15 kwietnia 2020 (10:27)
Zupa rewelacyjna! Polecam. Wyszła bardzo smaczna.
Janusz
22 marca 2022 (23:26)
Szacun. Doskonała zupa.