Zupa koperkowa Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Wyjątkowo aromatyczna, smaczna i lekka zupa koperkowa o żółtym zabarwieniu.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 spory pęczek koperku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4-5 ziemniaki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki masła
  • Przyprawy:
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania

  • 1
    W garnku rozpuść masło. Warzywa umyj i obierz.
  • 2
    Ziemniaki, marchewki, dymkę ze szczypiorkiem pokrój na kawałki (jak do zupy). Szczypiorek posiekaj drobno.
  • 3
    Pokrojone i obrane warzywa wrzuć do garnka i podsmażaj na maśle, przez 10 min - cały czas mieszając.
  • 4
    Po 10 min dodaj bulion i wszystkie przyprawy. Wymieszaj przykryj zupę pokrywką. Gotuj na małym ogniu około 15 min do miękkości warzyw.
  • 5
    Po 15 min dodajemy umyty i drobno posiekany koperek, gotujemy jeszcze przez około 5 min. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę. Zupę zamieszaj i po chwili ściągnij z ognia. Zupa gotowa!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Dla dzieciObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis