Zupa botwinkowa (botwinka) Zupa botwinkowa (botwinka)

Zupa botwinkowa (botwinka)

Zupa z botwinki jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup. Ma piękny kolor i delikatny smak.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 pęk botwiny
  • 1 pęk koperku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 młode marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Zagotuj bulion. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki. Umuj i obierz też korzeń pietruszki.
  • 2
    Buraczki oraz marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Liście i łodygi buraczków pokrój na mniejsze części.
  • 3
    Wszystkie warzywa wrzucamy do wrzącego bulionu i pod przykryciem na małym ogniu gotujemy około 30 min.
  • 4
    Po tym czasie dodajemy posiekany koperek oraz sok z cytryny.
  • 5
    Do szklanki odlej trochę zupy i mleko kokosowe, wymieszaj i wlej do garnka.
  • 6
    Pod koniec dopraw solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy BurakiObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis