Zupa botwinkowa (botwinka)

Zupa z botwinki jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup. Ma piękny kolor i delikatny smak.

Ocena:

(0)
Zupa botwinkowa (botwinka) Zupa botwinkowa (botwinka)
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Średni


Zupa botwinkowa (botwinka)

Składniki:

  • 1 pęk botwiny
  • 1 pęk koperku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 młode marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Zagotuj bulion. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki. Umuj i obierz też korzeń pietruszki.

  • 2

    Buraczki oraz marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Liście i łodygi buraczków pokrój na mniejsze części.

  • 3

    Wszystkie warzywa wrzucamy do wrzącego bulionu i pod przykryciem na małym ogniu gotujemy około 30 min.

  • 4

    Po tym czasie dodajemy posiekany koperek oraz sok z cytryny.

  • 5

    Do szklanki odlej trochę zupy i mleko kokosowe, wymieszaj i wlej do garnka.

  • 6

    Pod koniec dopraw solą i pieprzem.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Zupy

Autor: ewa · 28 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis