Zupa bolońska

Lubicie spaghetti po bolońsku ? Jeśli tak to spróbuje również zupę. Jest to pożywna i aromatyczna zupa.

Ocena:

(6)
Zupa bolońska Zupa bolońska
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Zupa bolońska

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo – wołowe 500 g,
  • cebula 2 szt,
  • marchewka 2szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • makaron nitki 125 g,
  • passata pomidorowa 0,75 l,
  • bulion warzywny 0,75 l,
  • starty ser żółty 50 g,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • papryka słodka mielona,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

  • 1

    Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

  • 2

    Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i po chwili mięso mielone.

  • 3

    Całość wymieszać i smażyć razem około 10 minut.

  • 4

    Bulion połączyć z passatą pomidorową, zagotować i przełożyć zawartość patelni.

  • 5

    Wszystko razem gotować około 15 minut.

    Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, papryką i oregano.

  • 6

    Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.

  • 7

    Zupę podawać z makaronem oraz posypać startym serem.


6 komentarzy

antek

23 września 2019 (10:12)

nieziemsko dobra zupa, uwielbiam takie smaki

Ewa

4 października 2019 (17:27)

Bardzo dobrego przepis!

angelika

11 października 2019 (13:00)

polecam przepis bo zupa jest bardzo smaczna ja daje troche mniej sera niz w przepisie wtedy jest mniej tlusta

Arek

5 listopada 2019 (09:53)

wczoraj jadlem zupe z tego przepisu i byla bardzo dobra

ada

3 grudnia 2019 (11:28)

ale bomba serowa!

Marzena

16 grudnia 2019 (23:12)

Najlepsza boloński jaką jadlam

Skomentuj


Kuchnia: Włoska

Kategoria: · Zupy

Autor: Aneta P · 21 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis