Zielono-czerwona sałatka z kalarepą

Jeśli do sałatki dodamy kawałki podsmażonego kurczaka lub indyka, będzie bardziej pożywna i może zastąpić nam lunch

Ocena:

(0)
Zielono-czerwona sałatka z kalarepą Zielono-czerwona sałatka z kalarepą
Czas przygotowania

10min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Zielono-czerwona sałatka z kalarepą

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 1 świeży ogórek
  • 0,5 pęczka rzodkiewki
  • 2 garści roszponki
  • posiekany koperek
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • około 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Myjemy wszystkie warzywa.

  • 2

    Obieramy kalarepę ze skórki. 

  • 3

    Siekamy koperek i natkę pietruszki.

  • 4

    Siekamy na drobno cebulę. 

  • 5

    Ogórka, kalarepę i rzodkiewkę kroimy na kawałeczki.

  • 6

    Roszpunkę rwiemy na mniejsze kawałki.

  • 7

    Zaczynamy robić sos. Posiekaną natkę pietruszki i koperek połączyć z oliwą z oliwek, octem i 1 łyżeczką soli oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  • 8

    Posiekane warzywa oraz roszponkę połączyć ze sobą, a następnie wymieszać z sosem.

  • 9

    Sałatka idealnie pasuje do dań mięsnych.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Sałatki

Autor: magie · 11 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis