Zapiekanka ze szparagami

Genialna zapiekanka na cieście francuskim ze szparagami. Aromatyczna i bardzo smakowita! Idealna na kolację lub obiad.

Ocena:

(0)
Zapiekanka ze szparagami Zapiekanka ze szparagami
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Zapiekanka ze szparagami

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki musztardy
  • masło
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 - 70 g sera gorgonzola

Sposób przygotowania:

  • 1

    Formę do tarty wysmaruj masłem. Następnie wyłóż ją dokładnie ciastem, tak aby była dokładnie przykryta. Po całości ponakłuwaj ciasto widelcem i przykryj folią aluminiową, następnie wysyp na nią fasolę.

  • 2

    Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 200 stopni C przez maksymalnie 15 minut. Po tym czasie ściągamy fasolę i folię i dopiekamy jeszcze z 3 minuty, aby ciasto się lekko zarumieniło. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy ją do ostygnięcia.

  • 3

    Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Zalewamy je wrzątkiem z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczce soli. Po około 2-3 minutach wyciągamy szparagi z wrzątku i hartujemy teraz w zimnej wodzie, również około 2 minut.

  • 4

    Posiekaną drobno cebulę szklimy na masełku z oliwą.

  • 5

    Gdy ciasto przestygło posmaruj je musztardą, a następnie wyłóż na nie zeszkloną cebulę.

  • 6

    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim tartę. Następnie układamy szparagi. Możemy je pokroić na mniejsze kawałki, wówczas będzie wygodniej nam jeść tartę.

  • 7

    Śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę rozbełtaj bardzo dokładnie i wylej na szparagi. Na wierzch rozkruszamy ser gorgonzola

  • 8

    Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: ewa · 26 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis