Genialna zapiekanka na cieście francuskim ze szparagami. Aromatyczna i bardzo smakowita! Idealna na kolację lub obiad.
Formę do tarty wysmaruj masłem. Następnie wyłóż ją dokładnie ciastem, tak aby była dokładnie przykryta. Po całości ponakłuwaj ciasto widelcem i przykryj folią aluminiową, następnie wysyp na nią fasolę.
Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 200 stopni C przez maksymalnie 15 minut. Po tym czasie ściągamy fasolę i folię i dopiekamy jeszcze z 3 minuty, aby ciasto się lekko zarumieniło. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy ją do ostygnięcia.
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Zalewamy je wrzątkiem z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczce soli. Po około 2-3 minutach wyciągamy szparagi z wrzątku i hartujemy teraz w zimnej wodzie, również około 2 minut.
Posiekaną drobno cebulę szklimy na masełku z oliwą.
Gdy ciasto przestygło posmaruj je musztardą, a następnie wyłóż na nie zeszkloną cebulę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim tartę. Następnie układamy szparagi. Możemy je pokroić na mniejsze kawałki, wówczas będzie wygodniej nam jeść tartę.
Śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę rozbełtaj bardzo dokładnie i wylej na szparagi. Na wierzch rozkruszamy ser gorgonzola
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.
Skomentuj