Zapiekanka ze szparagami Zapiekanka ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami

Genialna zapiekanka na cieście francuskim ze szparagami. Aromatyczna i bardzo smakowita! Idealna na kolację lub obiad.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki musztardy
  • masło
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 - 70 g sera gorgonzola

Sposób przygotowania

  • 1
    Formę do tarty wysmaruj masłem. Następnie wyłóż ją dokładnie ciastem, tak aby była dokładnie przykryta. Po całości ponakłuwaj ciasto widelcem i przykryj folią aluminiową, następnie wysyp na nią fasolę.
  • 2
    Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 200 stopni C przez maksymalnie 15 minut. Po tym czasie ściągamy fasolę i folię i dopiekamy jeszcze z 3 minuty, aby ciasto się lekko zarumieniło. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy ją do ostygnięcia.
  • 3
    Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Zalewamy je wrzątkiem z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczce soli. Po około 2-3 minutach wyciągamy szparagi z wrzątku i hartujemy teraz w zimnej wodzie, również około 2 minut.
  • 4
    Posiekaną drobno cebulę szklimy na masełku z oliwą.
  • 5
    Gdy ciasto przestygło posmaruj je musztardą, a następnie wyłóż na nie zeszkloną cebulę.
  • 6
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim tartę. Następnie układamy szparagi. Możemy je pokroić na mniejsze kawałki, wówczas będzie wygodniej nam jeść tartę.
  • 7
    Śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę rozbełtaj bardzo dokładnie i wylej na szparagi. Na wierzch rozkruszamy ser gorgonzola
  • 8
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Przekąski KolacjaObiad ze szparagamiSzparagi

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis