Wielkanocny żurek Wielkanocny żurek

Wielkanocny żurek

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez tradycyjnego żurku. To tradycyjny przepis na zakwasie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 ml żurku (zakwasu) z butelki
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych z kością
  • 500g białej kiełbasy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka śmietany do zupy
  • suszony majeranek
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Do dużego garnka wkładamy żeberka, włoszczyznę, czosnek oraz następujące przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.
  • 2
    Dodajemy też pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
  • 3
    Zalewamy wodą i gotujemy około 45 min.
  • 4
    Następnie dodajemy w całości białą kiełbasę i gotujemy jeszcze jakieś 20 minut na niedużym ogniu.
  • 5
    Następnie dodajemy żurek z butelki, 1 łyżkę chrzanu, majeranek i gotujemy jeszcze około 10 minut.
  • 6
    Zupę ściągamy z ognia i możemy ale nie musimy zabielić ją śmietaną - to zależy od naszych preferencji.
  • 7
    Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojoną na plastry białą kiełbasą.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy ObiadWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis