Wegetariański pasztet z żurawiną

Idealna propozycja na święta jak i na co dzień. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i zaskakująco wytrawny w smaku. Można go serwować na ciepło jak i na zimno.

Ocena:

(0)
Wegetariański pasztet z żurawiną Wegetariański pasztet z żurawiną
Czas przygotowania

1h 50min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Średni


Wegetariański pasztet z żurawiną

Składniki:

  • 2 szklanki żurawiny suszonej
  • 3 szklanki żurawiny świeżej
  • 4 szklanki pestek słonecznika
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 szklanki kaszki kukurydzianej ekspresowej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 5 cebul
  • 5 łyżek oleju kokosowego (może być też zwykły)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • gałka muszkatowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Cebule obierz, poszatkuj i podsmaż na oleju na złoty kolor.

  • 2

    Do blendera wlej bulion, dodaj 2 szklanki świeżej żurawiny, pestki ze słonecznika i cebulę. Miksuj kilka minut, aż masa będzie w miarę gładka, im gładsza, tym lepiej.

  • 3

    Przelej do miski, dodaj 2 szklanki kaszki kukurydzianej ekspresowej, skrobię, sól, imbir i pieprz. Odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie masę wymieszaj suszoną żurawiny.

  • 4

    Dwie keksówki do pieczenia (u mnie miały wymiary: 30 x 12 cm) wsmaruj olejem i obsyp kaszką. Przełóż do nich pasztet i na wierzchu rozłóż pozostałą świeżą żurawinę lekko ją dociskając, aby zanurzyła się delikatnie w masie.

  • 5

    Pasztet piecz przez około 90 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Przystawki

Autor: Bulka_z_maslem · 19 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis