Idealna propozycja na święta jak i na co dzień. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i zaskakująco wytrawny w smaku. Można go serwować na ciepło jak i na zimno.
Cebule obierz, poszatkuj i podsmaż na oleju na złoty kolor.
Do blendera wlej bulion, dodaj 2 szklanki świeżej żurawiny, pestki ze słonecznika i cebulę. Miksuj kilka minut, aż masa będzie w miarę gładka, im gładsza, tym lepiej.
Przelej do miski, dodaj 2 szklanki kaszki kukurydzianej ekspresowej, skrobię, sól, imbir i pieprz. Odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie masę wymieszaj suszoną żurawiny.
Dwie keksówki do pieczenia (u mnie miały wymiary: 30 x 12 cm) wsmaruj olejem i obsyp kaszką. Przełóż do nich pasztet i na wierzchu rozłóż pozostałą świeżą żurawinę lekko ją dociskając, aby zanurzyła się delikatnie w masie.
Pasztet piecz przez około 90 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Skomentuj