Wegetariański burger z wędzonym tofu Wegetariański burger z wędzonym tofu

Wegetariański burger z wędzonym tofu

Mój ulubiony burger z tofu. Przepis jest dla 6 osób – idealnie więc się sprawdzi na imprezie ze znajomymi lub jako obiad dla całej rodziny.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 6 bułek z sezamem do burgerów
  • 500 g wędzonego tofu
  • 3 pomidory
  • 3 cebulki dymki
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 10 g korzenia imbiru
  • 250 g śmietany creme fraiche
  • 25 g musztardy
  • pieprz cayenne
  • sół
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • rukola lub inna ulubiona sałata

Sposób przygotowania

  • 1
    Imbir zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj. Następni wymieszaj go ze śmietaną i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
  • 2
    Paprykę pokrój w paski, ogórka i pomidory w plastry, dymki w krążki.
  • 3
    Bułki wstaw na chwilę do rozgrzanego piekarnika, poczekaj aż staną się lekko chrupiące (około 5min). W tym czasie pokrój tofu w 1cm plastry i podsmaż na oliwie przez ok 1 minutę z każdej strony. Pod koniec skrop sosem sojowym.
  • 4
    Ciepłe bułki rozetnij i dolne części posmaruj kremem musztardowym, ułóż rukolę, warzywa i tofu. Przykryj górną częścią bułki i gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Burgery KolacjaObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis