Hamburger według przepisu Magdy Gessler Hamburger według przepisu Magdy Gessler

Hamburger według przepisu Magdy Gessler

Przepis Magdy Gessler na domowe, soczyste hamburgery!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 bułki hamburgerowe
  • 500 g mięsa wołowego (np. rostbef)
  • 150 ml bulionu
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki białej gorczycy
  • 0,5 ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • Dodatki:
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • Sos:
  • keczup
  • musztarda
  • majonez

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso wołowe należy zmielić i doprawić solą, pieprzem cytrynowym, cayenne, imbirem startym i zmieloną kolendrą oraz gorczycą.
  • 2
    Mięso musimy wymieszać z zimnym bulionem i wyrobić dokładnie rękami, jak mięso na pasztet.
  • 3
    Z mięsa należy uformować 4 okrągłe kotlety na hamburgery. Bułki przekroić na pół.
  • 4
    Sałatę umyć i osuszyć, ogórka pokroić w plasterki, a cebulę na plastry.
  • 5
    Rozgrzej patelnię grillową, spłaszcz kotlety i grilluj z obu stron do zarumienienia.
  • 6
    Rozgrzać mocno patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron do zrumienienia.
  • 7
    Na tej samej patelni zgrillować należy wnętrza bułek.
  • 8
    Na dolnej części bułki wyłóż 1 łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i keczupu.
  • 9
    Następnie połóż pół liścia sałaty, kotleta, ponownie keczup, cebulę, plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć wierzchem bułki i gotowe.

1 komentarz

Mirek 9 stycznia 2022 (20:31)

Zjadłem dziś dwa i ledwo chodzę 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Burgery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis