Przepis Magdy Gessler na domowe, soczyste hamburgery!
Mięso wołowe należy zmielić i doprawić solą, pieprzem cytrynowym, cayenne, imbirem startym i zmieloną kolendrą oraz gorczycą.
Mięso musimy wymieszać z zimnym bulionem i wyrobić dokładnie rękami, jak mięso na pasztet.
Z mięsa należy uformować 4 okrągłe kotlety na hamburgery. Bułki przekroić na pół.
Sałatę umyć i osuszyć, ogórka pokroić w plasterki, a cebulę na plastry.
Rozgrzej patelnię grillową, spłaszcz kotlety i grilluj z obu stron do zarumienienia.
Rozgrzać mocno patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron do zrumienienia.
Na tej samej patelni zgrillować należy wnętrza bułek.
Na dolnej części bułki wyłóż 1 łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i keczupu.
Następnie połóż pół liścia sałaty, kotleta, ponownie keczup, cebulę, plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć wierzchem bułki i gotowe.
1 komentarz
Mirek
9 stycznia 2022 (20:31)
Zjadłem dziś dwa i ledwo chodzę 🙂