Hamburger według przepisu Magdy Gessler

Przepis Magdy Gessler na domowe, soczyste hamburgery!

Ocena:

(1)
Hamburger według przepisu Magdy Gessler Hamburger według przepisu Magdy Gessler
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Hamburger według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 bułki hamburgerowe
  • 500 g mięsa wołowego (np. rostbef)
  • 150 ml bulionu
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki białej gorczycy
  • 0,5 ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • Dodatki:
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • Sos:
  • keczup
  • musztarda
  • majonez

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mięso wołowe należy zmielić i doprawić solą, pieprzem cytrynowym, cayenne, imbirem startym i zmieloną kolendrą oraz gorczycą.

  • 2

    Mięso musimy wymieszać z zimnym bulionem i wyrobić dokładnie rękami, jak mięso na pasztet.

  • 3

    Z mięsa należy uformować 4 okrągłe kotlety na hamburgery. Bułki przekroić na pół.

  • 4

    Sałatę umyć i osuszyć, ogórka pokroić w plasterki, a cebulę na plastry.

  • 5

    Rozgrzej patelnię grillową, spłaszcz kotlety i grilluj z obu stron do zarumienienia.

  • 6

    Rozgrzać mocno patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron do zrumienienia.

  • 7

    Na tej samej patelni zgrillować należy wnętrza bułek.

  • 8

    Na dolnej części bułki wyłóż 1 łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i keczupu.

  • 9

    Następnie połóż pół liścia sałaty, kotleta, ponownie keczup, cebulę, plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć wierzchem bułki i gotowe.


1 komentarz

Mirek

9 stycznia 2022 (20:31)

Zjadłem dziś dwa i ledwo chodzę 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Burgery

Autor: Justyna · 29 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis