Mini hamburgery

Zdrowsza wersja tradycyjnych hamburgerów, która świetnie się sprawdza jako przekąska na przyjęciach i kinderbalach.

Ocena:

(1)
Mini hamburgery Mini hamburgery
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Mini hamburgery

Składniki:

  • 4 małe bułeczki z ziarnami
  • 250 gram drobiowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki pokrojonej dymki
  • szczypta curry
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła klarowanego
  • olej kokosowy do smażenia
  • Warzywa:
  • Plasterki pomidora
  • Plasterki ogórka
  • listki sałaty
  • (możemy dodać lub zamienić warzywa zgodnie z upodobaniem dziecka)
  • Opcjonalnie:
  • Ketchup
  • Musztarda
  • Majonez
  • Żółty ser

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą oraz posiekaną dymką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu storn na rumiany kolor.

  • 2

    Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy masełkiem i podpiekamy w piekarniku, tak aby były chrupiące.

  • 3

    Na spód bułeczki wykładamy listki sałaty, następnie kotlecika i warzywa. Jeśli dziecko lubi ketchup lub musztardę możemy posmarować odrobiną. Pokusić się można również o plaster żółtego sera, wówczas hamburger przekształci się w cheeseburgera 🙂

  • 4

    Przykrywamy wierzchem bułeczki.


1 komentarz

Kasia

31 grudnia 2019 (14:12)

Super wyszło. Właśnie zrobiłam na sylwester!

Skomentuj


Kuchnia: AmerykańskaDla dzieci

Kategoria: · Burgery · Lunch · Przystawki

Autor: JagodaGotuje · 1 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis