Mini hamburgery Mini hamburgery

Mini hamburgery

Zdrowsza wersja tradycyjnych hamburgerów, która świetnie się sprawdza jako przekąska na przyjęciach i kinderbalach.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 małe bułeczki z ziarnami
  • 250 gram drobiowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki pokrojonej dymki
  • szczypta curry
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła klarowanego
  • olej kokosowy do smażenia
  • Warzywa:
  • Plasterki pomidora
  • Plasterki ogórka
  • listki sałaty
  • (możemy dodać lub zamienić warzywa zgodnie z upodobaniem dziecka)
  • Opcjonalnie:
  • Ketchup
  • Musztarda
  • Majonez
  • Żółty ser

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą oraz posiekaną dymką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu storn na rumiany kolor.
  • 2
    Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy masełkiem i podpiekamy w piekarniku, tak aby były chrupiące.
  • 3
    Na spód bułeczki wykładamy listki sałaty, następnie kotlecika i warzywa. Jeśli dziecko lubi ketchup lub musztardę możemy posmarować odrobiną. Pokusić się można również o plaster żółtego sera, wówczas hamburger przekształci się w cheeseburgera :)
  • 4
    Przykrywamy wierzchem bułeczki.

1 komentarz

Kasia 31 grudnia 2019 (14:12)

Super wyszło. Właśnie zrobiłam na sylwester!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Burgery Przekąski Dla dzieciImprezaKolacjaOgórkiPomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis