Wegańska zupa z soczewicy na mleku kokosowym Wegańska zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Wegańska zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Super pyszna wegańska zupa z soczewicy na mleku kokosowym z dodatkiem batatów, ziemniaków, przyprawiona imbirem, curry, chilli i kurkumą.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 duży batat
  • 3 ziemniaki
  • 1 szklanka czerwonych nasion soczewicy (suche)
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • Puszka mleka kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • Przyprawy:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina curry
  • odrobina kurkumy
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta chilli w proszku
  • Garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania

  • 1

    Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodać curry o kurkumę, wymieszać i chwilę podsmażać razem.

  • 2

    Do garnka na zupę wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego w kostkę bata, soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i zalać taką ilością wody, by wszystkie składniki były zanurzone.

  • 3

    Gotujemy około 20 minut na niedużym ogniu. Ziemniaki i bataty powinny być już ugotowane. Dodajemy mleko kokosowe i sos sojowy. Mieszamy i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gotujemy jeszcze 5 minut i ponownie próbujemy czy nie trzeba doprawić.

  • 4

    Zupę podajemy gorącą ze świeżo posiekaną kolendrą!

1 komentarz

Pola 19 lutego 2020 (15:32)

Pyszna i rozgrzewająca zupa. POlecam

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy BatatyObiadSoczewica

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis