Wegańska zupa z buraków i batatów Wegańska zupa z buraków i batatów

Wegańska zupa z buraków i batatów

Ta zupa uzależnia 🙂 Jest obłędna w smaku i z czystym sumieniem można serwować ją całej rodzinie! Przepis podpatrzyłam na blogu Anny Lewandowskiej i wracam do niego regularnie! Można powiedzieć, że jest to samo zdrowie na talerzu.

Średnia ocen: 5 (2)

Do przepisu można dodać również mleko kokosowe, co sprawi, że zupa nabierze lżejszej konsystencji.

Czas przygotowania

1h 50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 g batatów (około 2 bataty)
  • 400 g buraków (około 4 buraki)
  • 1 jabłko pokrojone na kawałki
  • 1 cebula poszatkowana
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta kurkumy
  • pieprz
  • sól morska
  • 2 ząbki czosnku
  • Dekoracja:
  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • ziarna sezamu

Sposób przygotowania

  • 1
    Bataty i buraki umyć, dokładnie i piec w temperaturze 180 stopni – do miękkości. Po ostudzeniu obrać i pokroić. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo buraki potrafią się piec nawet 1,5h.
  • 2
    Kaszę jaglaną opłukać dobrze pod bieżącą wodą i dodatkowo przelać wrzątkiem. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 3
    Następnie przełóż ją do bulionu, dodaj do niej kawałki obranego jabłka i zagotuj.
  • 4
    Dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić jeszcze około 7 minut.
  • 5
    Na koniec dodaj pokrojone buraki i bataty, dopraw kurkumą, solą, pieprzem, imbirem i wszystko zblenduj na gładki krem.
  • 6
    Jeśli zupa będzie tego wymagała dodaj jeszcze odrobinę gorącego bulionu.
  • 7
    Udekorować podprażonymi ziarnami słonecznika, dni, oraz sezamu.

2 komentarze

Kaska 29 marca 2019 (08:03)

uwielbiam bataty

Karolina 8 listopada 2019 (14:40)

Bardzo ciekawy smak. U mnie zupy krem to standard zaraz obok rosołu.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy BatatyBurakiFitHashimotoObiadWegańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis