Ta zupa uzależnia 🙂 Jest obłędna w smaku i z czystym sumieniem można serwować ją całej rodzinie! Przepis podpatrzyłam na blogu Anny Lewandowskiej i wracam do niego regularnie! Można powiedzieć, że jest to samo zdrowie na talerzu.
Do przepisu można dodać również mleko kokosowe, co sprawi, że zupa nabierze lżejszej konsystencji.
Bataty i buraki umyć, dokładnie i piec w temperaturze 180 stopni – do miękkości. Po ostudzeniu obrać i pokroić. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo buraki potrafią się piec nawet 1,5h.
Kaszę jaglaną opłukać dobrze pod bieżącą wodą i dodatkowo przelać wrzątkiem. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Następnie przełóż ją do bulionu, dodaj do niej kawałki obranego jabłka i zagotuj.
Dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić jeszcze około 7 minut.
Na koniec dodaj pokrojone buraki i bataty, dopraw kurkumą, solą, pieprzem, imbirem i wszystko zblenduj na gładki krem.
Jeśli zupa będzie tego wymagała dodaj jeszcze odrobinę gorącego bulionu.
Udekorować podprażonymi ziarnami słonecznika, dni, oraz sezamu.
2 komentarze
Kaska
29 marca 2019 (08:03)
uwielbiam bataty
Karolina
8 listopada 2019 (14:40)
Bardzo ciekawy smak. U mnie zupy krem to standard zaraz obok rosołu.