Gęsty i sycący krem z batatów i orzechów to propozycja ciepłej przystawki lub smacznej zupy. Jeśli wolisz zupy bardziej płynne, dodaj po prostu więcej bulionu. Konsystencję zupy możemy dowolnie regulować, w zależności od naszych upodobań.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Podrzej bulion tak aby był gorący, ale się nie zagotował.
Do większego garnka wrzuć obrane i pokrojone w kosteczkę bataty, pokrojone suszone pomidory i podsmażoną cebulkę, zalej wszystko gorącym bulionem, gotuj około 15 minut, do momentu aż bataty zmiękną.
Teraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę czarnuszki. Gotuj jeszcze przez chwilę, około 5 min.
Odstaw zupę, aby chwilę przestygła i dodaj posiekaną natkę pietruszki i orzechy, zblenduj wszystko na gładki krem.
Skomentuj