Wegańska zupa dyniowa

Prosta zupa wegańska krem z dyni i mleczka kokosowego. Uzupełnieniem smaku jest masło sezamowe.

Ocena:

(0)
Wegańska zupa dyniowa Wegańska zupa dyniowa
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Wegańska zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • ½ selera lub 1 mały
  • ½ puszki mleczka kokosowego
  • 2 duże łyżki masła sezamowego (ja używam z dodatkiem z syropu z agawy firmy Primavika)
  • sok z ½ cytryny
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka imbiru
  • Dekoracja:
  • ziarna sezamu
  • podprażone ziarna dyni

Sposób przygotowania:

  • 1

    Zaczynam od obrania i pokrojenia selera na małe kawałki. Teraz zabieramy się za dynię, którą należy bardzo dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, wyjąć środek i pokroić na mniejsze kawałki.

  • 2

    Seler i dynię wrzuć do garnka i zalej wodą do około 3/4 wysokości, tak, aby całe warzywa były przykryte. Duś warzywa około 20 minut co jakiś czas mieszając. Dynia powinna się delikatnie rozpadać, a seler zmięknąć.

  • 3

    Mleczko kokosowe przelej do rondelka, dołóż do niego masło sezamowe oraz sól, pieprz i imbir. Wymieszaj i zagotuj.

  • 4

    Miękką dynię i seler zblenduj, dodaj mleczko kokosowe z przyprawami oraz sok z cytryny. Ponownie zblenduj. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wrzątku.

  • 5

    Jeśli jest taka potrzeba to dopraw jeszcze do smaku. Zupkę przelej na talerz i udekoruj nasionami sezamu i dyni.


Skomentuj


Kuchnia: BezglutenowaDietetycznaWegetariańska

Kategoria: · Zupy

Autor: ewa · 28 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis