Wegańska sałatka z awokado i roszponką

Genialna i pełna witamin sałatka, którą bardzo często robię rano i zabieram do pracy. Polecam.

Ocena:

(0)
Wegańska sałatka z awokado i roszponką Wegańska sałatka z awokado i roszponką
Czas przygotowania

10min

Porcji z przepisu

1-2

Poziom trudności

Łatwy


Wegańska sałatka z awokado i roszponką

Składniki:

  • 2 garście roszponki (może być równie dobrze rukola)
  • 1/2 grejpfruta (może być pomarańcza)
  • 1/2 jabłka
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść orzechów włoskich lub nerkowców
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • odrobina suszonej żurawiny
  • SOS
  • oliwa z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Sałatę myjemy i suszymy. Przekrawamy pomidorki koktajlowe, paprykę kroimy na paseczki, awokado obieramy, przepoławiamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy wzdłuż. Cebulę kroimy w półksiężyce. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę.

  • 2

    Na patelni bez tłuszczu podprażamy orzechy.

  • 3

    Obieramy grejpfruta tak by został nam tylko miąższ i kroimy w większą kostkę.

  • 4

    Na dużym talerzy układamy sałatę, jabłko, paprykę, cebulę, pomidorki, awokado, grejpfruta oraz figi. Posypujemy orzechami oraz żurawiną. Polewamy wszystko sosem.

  • SOS
  • 1

    Oliwę z oliwek łączymy z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

     


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Sałatki

Autor: magie · 9 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis