Tradycyjny żurek na zakwasie Tradycyjny żurek na zakwasie

Tradycyjny żurek na zakwasie

Przepis na tradycyjny domowy żurek na zakwasie, który króluje na naszym stole zwłaszcza w okresie Wielkanocy. Jest to znakomita zupa gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem jajka na twardo oraz dużą ilością aromatycznego majeranku!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 400 g wędzonych kości wieprzowych
  • 500 g surowej kiełbasy
  • 500 ml żuru (sprawdź skład, aby był naturalny)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietanka 30%
  • 6 ugotowanych na twardo jajek

Sposób przygotowania

  • 1
    Bulion zagotuj z dodatkiem wędzonych kości, gotuj przez około 20 min na niewielkim ogniu.
  • 2
    Po 20 min dodajemy białą kiełbasę i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu.
  • 3
    Następnie dodajemy żur i przez 10 min gotujemy. W międzyczasie dosyp majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • 4
    Ściągnij zupę z ognia, dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Wyjmij kiełbasę i pokrój ją w plastry, następnie włóż ponownie do zupy. Zupę podawaj z ugotowanymi jajkami na twardo.

2 komentarze

Adam 8 listopada 2019 (19:01)

Przepis na święta jak znalazł 🙂

Henryk 9 listopada 2019 (19:22)

Sprawdziłem dzisiaj ten przepis i już wiem, że nie muszę szukać innego bo żurek wg przepisu Pani Justyny smakuje wybornie. Dziękuję i polecam innym.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy ObiadWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis