Tradycyjne bułeczki

Pyszne tradycyjne, domowe bułeczki, które są banalnie proste do przygotowania. Polecam każdemu!

Ocena:

(0)
Tradycyjne bułeczki Tradycyjne bułeczki
Czas przygotowania
1h 30min
Porcji z przepisu
10
Poziom trudności
Średni

Tradycyjne bułeczki

Składniki:

  • 670 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 13 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Wodę rozmieszaj z drożdżami. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie się mocno lepić do rąk to podsypujemy jeszcze trochę mąką.

  • 2

    Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.

  • 3

    Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy niewielkie bułeczki. Odstawiamy jeszcze na ok 10-15 minut, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

  • 4

    Zanim wstawimy bułeczki do piekarnika, smarujemy je na wierzchu (najlepiej za pomocą pędzelka) mlekiem. Następnie ostrym nożem nacinamy delikatnie od góry.

  • 5

    Pieczemy ok 15 min do lekkiego zrumienienia.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Pieczywo

Autor: ewa · 20 marca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis