Chałka z kruszonką

Jest to klasyczny i bardzo prosty do wykonania przepis na domową chałkę z kruszonką. Zapraszam do spróbowania!

Ocena:

(0)
Chałka z kruszonką Chałka z kruszonką
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

1

Poziom trudności

Łatwy


Chałka z kruszonką

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Kruszonka:
  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżek mąki
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka

Sposób przygotowania:

  • 1

    Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru i rozcieramy je, aż zrobią się płynne. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłe (nie gorące) mleko. Ponownie musimy dokładnie wszystko wymieszać. Zostawiamy je na 15 min. w ciepłym miejscu przykryte najlepiej ściereczką. Drożdże powinny w tym czasie zacząć pracować.

  • 2

    Do miski wsypujemy resztę przesianej mąki, cukier, ciepłą wodę, sól, roztrzepane jajko, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam około 10 min.

  • 3

    Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5h – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • Kruszonka:
  • 1

    W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier – zwykły i waniliowy. Dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy do otrzymania sypkiej kruszonki. Tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki.

  • Formowanie chałki:
  • 1

    Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić na bok. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Połączyć końcówki 3 wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć końcami.

  • 2

    Zaplecioną chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Blachę z chałką przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 30 min.

  • 3

    Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać kruszonką. Pieczemy chałkę w 180 stopniach C (góra i dół) przez 25 minut.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Pieczywo

Autor: JagodaGotuje · 3 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis