Bułki do hamburgerów Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Jak zrobić własne bułki hamburgerowe? O to mój sprawdzony przepis!

Średnia ocen: 5 (2)

PAMIĘTAJ! Wszystkie składniki na ciasto, a zwłaszcza mleko i woda powinny mieć temperaturę pokojową. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo.

Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozpuść w rondelku masło i odstaw do przestygnięcia.
  • 2
    Następnie świeże drożdże dokładnie wymieszaj z mlekiem (pamietaj nie może być zimne) i cukrem. Odstaw je na około 15 minut, tak aby zaczęły pracować.
  • 3
    Po tym czasie wszystkie składniki (poza jajkiem i sezamem) włóż do miksera i wyrabiaj przez 5 minut. Powinniśmy uzyskać jednolite, gładkie ciasto, które nie będzie zbyt klejące.
  • 4
    Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejscu na 30-40 minut. Przykrywamy czystą bawełnianą lub lnianą ścierką.
  • 5
    W tym czasie przygotowujemy blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.
  • 6
    Ciasto dzielimy na 6 równych części i z każdej formujemy bułeczki, układamy je na blaszce w dość znacznych odstępach. Zostawiamy je na 15 min do wyrośnięcia.
  • 7
    W tym czasie roztrzep za pomocą widelca jajko. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy wyrośnięte bułeczki. Na koniec posypujemy je ziarnami sezamu (jeśli ktoś nie lubi sezamu może ominąć ten składnik).
  • 8
    Tak przygotowane bułki hamburgerowe wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 min aż wyrosną i będą pięknie zarumienione. (Uwaga: bułki posmarowane jajkiem dość szybko się rumienią, więc warto co jakiś czas zerkać do piekarnika).
  • 9
    Po upieczeniu odtsawiamy bułki do wystygnięcia i przygotowujemy z nich hamburgery.

2 komentarze

Ula 18 marca 2020 (23:09)

Uuuu zrobiłam i polecam… rodzinka zachwycona

Baska 1 maja 2020 (22:58)

Doskonale! Poleca. Ja zrobiłam z makiem i wyrabiałam ciasto ręcznie bo nie mam takiego miksera z odpowiednimi końcówkami 😀

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pieczywo Impreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis