Chleb z samych ziaren Chleb z samych ziaren

Chleb z samych ziaren

Przepis na dietetyczny chleb z samym ziaren! Polecam zwłaszcza osobą, którym zależy na zdrowej i pełnowartościowej diecie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion łuskanej konopi
  • 1,2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki babki płesznik
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

  • 1
    Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Wlewamy miód, wodę i olej. Mieszamy.
  • 2
    Jeśli masa okaże się zbyt gęsta można dodać jeszcze odrobinę wody - około 0,5 szklanki.
  • 3
    Keksówkę natłuszczamy olejem i wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Mocno ubijamy wierzch.
  • 4
    Keksówkę z masą na chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy najlepiej na całą noc lub kilka godzin.
  • 5
    Następie pieczemy chleb w 180 stopniach C przez 40 min, następnie wyciągamy chleb z foremki, odklejamy papier i wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 min.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pieczywo Fit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis