Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Mieszaka smaków jajka z awokado, pomidora i kiełków, podane na chrupiącym toście smakuje pysznie.

Ocena:

(0)
Tosty z awokado i jajkiem sadzonym Tosty z awokado i jajkiem sadzonym
Czas przygotowania

13min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 kromki chleba tostowego (najlepiej pełnoziarniste)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 jajka (sadzone, lub w koszulkach - jak bardziej lubisz)
  • kiełki lucerny
  • 1 mały pomidor (pokrojony w plasterki)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • 1

    Pokrój awokado w kostkę i przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprz cayenne. Zblenduj wszystko na gładką masę, możesz też rozgnieść widelcem jeśli awokado jest bardzo miękkie.

  • 2

    Chleb tostowy podpiecz w tosterze.

  • 3

    Przygotuj jajka, albo sadzone (tak by żółtko było płynne), lub ugotuj w koszulkach.

  • 4

    Posmaruj tosty pastą z awokado, dodaj kiełki lucerny i po plasterku pomidora. Przykryj tosta jajkiem.

  • 5

    W razie potrzeby dopraw solą do smaku.

  • 6

    Podawaj od razu na ciepło.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Śniadania

Autor: MARTA · 28 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis