Tosty z awokado i jajkiem sadzonym Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Mieszaka smaków jajka z awokado, pomidora i kiełków, podane na chrupiącym toście smakuje pysznie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

13min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 kromki chleba tostowego (najlepiej pełnoziarniste)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 jajka (sadzone, lub w koszulkach - jak bardziej lubisz)
  • kiełki lucerny
  • 1 mały pomidor (pokrojony w plasterki)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • 1
    Pokrój awokado w kostkę i przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprz cayenne. Zblenduj wszystko na gładką masę, możesz też rozgnieść widelcem jeśli awokado jest bardzo miękkie.
  • 2
    Chleb tostowy podpiecz w tosterze.
  • 3
    Przygotuj jajka, albo sadzone (tak by żółtko było płynne), lub ugotuj w koszulkach.
  • 4
    Posmaruj tosty pastą z awokado, dodaj kiełki lucerny i po plasterku pomidora. Przykryj tosta jajkiem.
  • 5
    W razie potrzeby dopraw solą do smaku.
  • 6
    Podawaj od razu na ciepło.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski AwokadoJajkaPomidoryŚniadanieŚniadanie z awokado

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis