Tarta z cukinią i bazylią Tarta z cukinią i bazylią

Tarta z cukinią i bazylią

Tarta jest smacznym dodatkiem na każdym spotkaniu z przyjaciółmi, w dodatku jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.
Przepis ten znalazłam któregoś dnia poszukując inspiracji na Pintereście, potem ponownie go widziałam na Instagramie i musiałam go w końcu zrobić! Wychodzi dokładnie jak na zdjęciu.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 gram sera ricotta
  • 3 łyżki startego sera Grande Padano
  • jajko
  • 2 cukinie pokrojone w plasterki
  • orzeszki piniowe (garść)
  • posiekana świeża bazylia (garść)
  • sól i pieprz
  • Żródło
  • przepis ten wraz ze zdjęciem znalazłam tu: https://pl.pinterest.com/tesco/

Sposób przygotowania

  • 1

    Rozgrzewamy piekarni do 220 ° C. Na dużej blaszce wykładamy papier do pieczenia, a na nim kładziemy ciasto francuskie.

  • 2

    Obrzeże ciasta delikatnie przyszczypnij widelcem (wokół krawędzi).

  • 3

    W misce wymieszaj ricotte, grande padano i jajko. Następnie dodaj połowę posiekanej bazylii i dobrze dopraw solą i pieprzem i rozprowadź na cieście - omiń brzegi ciasta, które dociskałaś/łeś widelcem.

  • 4

    Teraz pokórj cukinię w plastry i rozłóż na cieście z serem. Następnie piecz przez 20-25 minut. Na ostatnie 5 minut wysuń tartę z piekarnika i posyp ją orzeszkami oraz pozostałą częścią posiekanej bazylii.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Przekąski CukiniaObiadObiad z cukinią

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis