Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Smacznego, proste i stosunkowo szybkie do przygotowania ciasto ze śliwkami!

Ocena:

(0)
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • cynamon
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 650 g śliwek

Sposób przygotowania:

  • Kruszonka:
  • 1

    Mąkę i cukier wymieszać. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy nożem. Następnie rękoma zagniatamy na kruszonkę.

  • Ciasto:
  • 1

    Białka oddzielamy od żółtek.

  • 2

    Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem (około 3 min).

  • 3

    Następnie dodajemy żółtka i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

  • 4

    Teraz dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny. Mieszamy – powinniśmy uzyskać dość gęste ciasto.

  • 5

    Ubijamy za pomocą miksera białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do masy z żółtkami i delikatnie za pomocą szpatułki należy ją wmieszać.

  • 6

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół).

  • 7

    Śliwki w tym czasie należy umyć i przepołowić na pół i pozbawić pestek.

  • 8

    Prostokątną blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nią ciasto. Na wierzchu rozkładamy śliwki (najlepiej skórką do dołu). Wierzch posypujemy kruszonką i cynamonem.

  • 9

    Ciasto pieczemy około 1 godziny. Chyba, że śliwki puszczą dużo soku, wówczas można nienacznie wydłużyć czas pieczenia.

  • 10

    Ciasto po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: JagodaGotuje · 4 czerwca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis