Smacznego, proste i stosunkowo szybkie do przygotowania ciasto ze śliwkami!
Mąkę i cukier wymieszać. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy nożem. Następnie rękoma zagniatamy na kruszonkę.
Białka oddzielamy od żółtek.
Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem (około 3 min).
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
Teraz dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny. Mieszamy – powinniśmy uzyskać dość gęste ciasto.
Ubijamy za pomocą miksera białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do masy z żółtkami i delikatnie za pomocą szpatułki należy ją wmieszać.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół).
Śliwki w tym czasie należy umyć i przepołowić na pół i pozbawić pestek.
Prostokątną blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nią ciasto. Na wierzchu rozkładamy śliwki (najlepiej skórką do dołu). Wierzch posypujemy kruszonką i cynamonem.
Ciasto pieczemy około 1 godziny. Chyba, że śliwki puszczą dużo soku, wówczas można nienacznie wydłużyć czas pieczenia.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Skomentuj