Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na sernik na zimno z serka naturalnego. Możesz równie dobrze użyć serki homogenizowane naturalne lub waniliowe.

Ocena:

(3)
Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

12 kawałków

Poziom trudności

Łatwy


Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

  • 600g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 200ml śmietanki 30 % (mocno schłodzonej)
  • biszkopty okrągłe (około pół opakowania)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka krystaliczna (przezroczysta)
  • 350g truskawek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Sernik na zimno zacznij od rozpuszczenia galaretek.
    Galaretkę krystaliczną wsyp do głębokiego talerza i rozpuść ją w 250 ml wrzącej wody. Na drugim talerzu w 350 ml wrzącej wody rozpuść galaretkę truskawkową. Następnie należy odstawić galaretki do wystudzenia, pilnuj jednak by pozostały płynne.

    Pierwszy krok rozpusc galaretke
    Pierwszy krok rozpusc galaretke truskawkową
    Pierwszy krok rozpusc galaretke
    Pierwszy krok rozpusc galaretke truskawkową

  • 2

    Samo dno tortownicy wyłóż folią spożywczą.
    Drugi krok wyłóż dno tortownicy
    Drugi krok wyłóż dno tortownicy

  • 3

    Następnie na dno tortownicy poukładaj biszkopty.
    Trzeci krok wyłóż dno tortownicy biszkoptami
    Trzeci krok wyłóż dno tortownicy biszkoptami

  • 4

    Weź około 2 garście truskawek i przetnij je na pół. Następnie po bokach tortownicy poukładaj połówki truskawek – przykładając przekrojoną częścią truskawki do ścianki tortownicy.
    Czwarty krok wyłóż poukładaj truskawki
    Czwarty krok wyłóż poukładaj truskawki

  • 5

    Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera.
    Piąty krok ubij śmietanę
    Piąty krok ubij śmietanę

  • 6

    Gdy śmietanka się ubije dodawaj stopniowo serek homogenizowany, cały czas mieszając, ale już nie za pomocą miksera tylko łyżki.
    Szósty krok dodaj serki
    Szósty krok dodaj serki

  • 7

    Gdy połączymy śmietankę z serkiem, należy dodać ostudzoną, ale cały czas płynną krystaliczną galaretką i ponownie za pomocą łyżki dobrze wymieszać masę serową.
    Siódmy krok dodaj galaretkę
    Siódmy krok dodaj galaretkę

  • 8

    Gotową masę przelej powoli na biszkopty i włóż do lodówki na około 30 min.
    Ósmy krok wylej mase serowa
    Ósmy krok wylej mase serowa

  • 9

    Po upływie tego czasu ciasto należy wyjąć z lodówki i ułożyć na masie serowej pokrojone w plasterki kawałki truskawek.
    Dziewiąty krok ułóż truskawki
    Dziewiąty krok ułóż truskawki

  • 10

    Teraz należy delikatnie zalać truskawki wystudzoną galaretką truskawkową.
    Dziesiąty krok zalej sernik galaretką
    Dziesiąty krok zalej sernik galaretką

  • 11

    Całość włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Sernik na zimno gotowy. Smacznego!
    Jedenasty krok smacznego
    Jedenasty krok smacznego


3 komentarze

Kaja

20 lipca 2022 (11:13)

Poproszę o więcej tak prostych przepisów na serniki! Gdyby nie to że trzeba czekać na galaretki to 5 min i ciasto w lodowce! Pyszne mi wyszło – ja dodałam jeszcze borówki!

Sylwia

31 lipca 2022 (21:24)

Zrobiłam z borówkami i bananem ten sernik bo truskawki drogie. No genialnie wyszło – polecam

Gabrysia

14 sierpnia 2022 (20:34)

Doskonale wyszło z brzoskwiniami z puszki! Polecam te ciasto wszystkim fanom sernika na zimno

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 6 lipca 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis