Owsiane ciasteczka z masłem orzechowym Owsiane ciasteczka z masłem orzechowym

Owsiane ciasteczka z masłem orzechowym

Te aromatyczne ciastka owsiane z masłem orzechowym są idealnym połączeniem chrupiącej konsystencji i wyrazistego smaku orzechów. Świetnie się sprawdzą na podwieczorek lub jako przekąska do szkoły.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 ciastek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Niezbędne akcesoria

  • Piekarnik
  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 150 g masła orzechowego
  • 70 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 40 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie:
  • garść orzechów arachidowych

Sposób przygotowania

  • 1
    W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: 200 g płatków owsianych, 70 g cukru, 40 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj je razem, aby uzyskać jednolitą mieszankę. Pierwszy krok połącz suche składniki Pierwszy krok połącz suche składniki
  • 2
    Dodaj 150 g masła orzechowego oraz 2 duże jajka do suchych składników. Kontynuuj mieszanie, najlepiej użyj rąk by masa była dobrze ujednolicona. Powinna być gęsta. Drugi krok połącz pozostałe składniki Drugi krok połącz pozostałe składniki
  • 3
    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • 4
    Nabierz porcję ciasta wielkości średniego orzecha włoskiego i utwórz z niej kulkę. Następnie spłaszcz ją za pomocą dloni na przygotowanym papierze do pieczenia. Czwarty krok formuj ciastka Czwarty krok formuj ciastka
  • 5
    Jeśli chcesz, możesz na każde ciastko wyłożyć orzechy arachidowe i posypać je dodatkową szczyptą soli. Delikatnie dociskaj dodatki do ciastek. Piąty krok dodaj orzechy i sól Piąty krok dodaj orzechy i sól
  • 6
    Umieść blaszkę z ciastkami w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy ciastka będą lekko zarumienione. Nie martw się, jeśli wydadzą się miękkie od razu po wyjęciu z piekarnika; stwardnieją, gdy przestygną.
  • 7
    Po upieczeniu, po kilku minutach przenieś ciastka na kratkę do studzenia wypieków. Po przestudzeniu będą idealnie chrupiące i gotowe do podania. Siódmy krok smacznego Siódmy krok smacznego

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Na słodko Dla dzieciFitOrzechy

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis