Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Szynka oraz parmezan są słone, więc nie ma potrzeby do tego dania dodawać więcej soli. Dodatek rukoli świetnie łączy się ze słodkim smakiem szparagów.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

28min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 16 łodyg szparagów (zielonych)
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 25 gram miękkiego masła
  • 25 gram parmezanu (zetrzyj na tarce)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 75 gram rukoli
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Przygotuj szparagi, dolną część około 1 cm obetnij, następnie obierz łodygę. [caption id="attachment_2622" align="alignnone" width="300"]
  • 2
    Rozgrzej patelnię z wodą, wrzuć na nią szparagi i gotuj przez około 4 minuty, aż nabiorą ładnego jasnozielonego koloru i staną się miękkie. Osusz je i odłóż na bok do ostygnięcia.
  • 3
    Owiń po 2 łodygi szparagów w plaster szybki i umieść na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Miękkie masło przełóż do miski i dodaj do niego starty parmezan, utrzyj i dodaj mielony pieprz.
  • 4
    Rozsmaruj masło z parmezanem na owiniętych szynką szparagach i włóż na 4-6 minut do rozgrzanego piekarnika.
  • 5
    Rukolę rozłóż na talerzach. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym i połową tej mieszanki polej rukolę. Na rukolę umieść po 2 zawiniątka ze szparagami, skrop je delikatnie pozostałym sosem. Smacznego

1 komentarz

Maggie 28 marca 2019 (13:34)

jesli te szparagi z szyneczka smakuja tak samo jak wygladaja to ja musze to zrobic w ten weekend

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski Przekąski na grillaSzparagi

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis