Szaszłyki z krewetek królewskich

Szaszłyki z krewetek z piekarnika w cytrynowej marynacie i niesamowicie pysznym sosem to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Polecam.

Ocena:

(0)
Szaszłyki z krewetek królewskich Szaszłyki z krewetek królewskich
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

4 osoby

Poziom trudności

Średni


Szaszłyki z krewetek królewskich

Składniki:

  • 12 dużych krewetek tygrysich bądź 20 mniejszych (krewetki mają różne rozmiary, jeśli używasz bardzo dużych to przygotuj 3 na osobę, jeśli są mniejsze będziesz potrzebować 5 na porcję)
  • opakowanie mix sałat
  • 2 dojrzałe pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki
  • Marynata
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cm drobno utartego świeżego imbiru
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana bez pestek
  • Sos
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytyny
  • 1 czerwone chilli, bez pestek, pokrojone w plasterki
  • Dodatkowo
  • długie wykałaczki, zamocz je w wodzie na około 15 min

Sposób przygotowania:

  • 1

    Odetnij główki krewetek, obierz skorupki, zostawiając ogon. Usuń czarną żyłkę z zewnętrznego łuku krewetki, delikatnie nacinając małym, ostrym nożem wzdłuż wygięcia i podważając ją czubkiem noża.

  • 2

    Oczyszczone krewetki wrzuć do miski razem ze wszystkimi składnikami marynaty i dobrzej wymieszaj. Marynuj przez 10 minut.

  • 3

    Po tym czasie zamarynowane krewetki nadziej na wymoczone wykałaczki i piecz w wysokiej temperaturze po 4 minuty z każdej strony. Możesz podczas pieczenia co 1 minutę podlewać je marynatą.

  • 4

    Wszystkie składniki na sos wrzuć do garnka i podgrzej na małym ogniu przez około 2 minuty.

  • 5

    Na 4 talerzach rozkładamy mix sałat, na każdym z nich połóż po jednym szaszłyczku z krewetkami i polej je ciepłym sosem.

  • 6

    Na wierzch posyp posiekaną natkę pietruszki i delikatnie popierz. Podawaj z kawałkami cytryny


Skomentuj


Kuchnia: Włoska

Kategoria: · Przystawki

Autor: ewa · 24 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis