Surówka z czarnej rzepy Surówka z czarnej rzepy

Surówka z czarnej rzepy

Czarna rzepa jest niskokaloryczna i skutecznie oczyszcza organizm. W dodatku wpływa pozytywnie na nasz układ trawienny.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

90,6 kcal/porcję

Składniki

  • 1 duża czarna rzepa
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka nasion lnu
  • sól
  • Sos:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Sposób przygotowania

  • 1
    Rzepę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Warzywa posolić i odstawić na 10 min.
  • 2
    Przygotować sos: olej, miód i sok z cytryny wymieszać. Na suchej patelni uprażyć nasiona lnu. Surówkę polać sosem, posypać uprażonym lnem i wymieszać.

1 komentarz

Sylwia 18 listopada 2019 (12:22)

Mąż ostatnio zamiast rzodkiewki kupił rzepę… 🙂 i zastanawiałam się co ja mogę z tym warzywem zrobić! Zrobiłam więc tą sałatkę z dużą obawą o jej smak, ale bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. Fantastyczny, nowo odkryty smak. Polecam każdemu kto chce przyrządzić coś czarnej rzepy.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis