Sos do ryby na parze Sos do ryby na parze

Sos do ryby na parze

Bardzo prosty i szybki pomysł na zdrowy obiad z sosem jogurtowo – musztardowym, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryby gotowanej na parze.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Sos:
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • natka pietruszki
  • Ryba:
  • 2 filety białej ryby (halibut, dorsz)
  • sól
  • piperz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  • 1
    Filety przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze do miękkości.
  • 2
    Do rondelka wlewamy jogurt, dodajemy musztardę i posiekaną drobniutko natkę. Mieszamy.
  • 3
    Podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzamy do wrzenia.
  • 4
    Sosu nie trzeba już niczym doprawiać, ewentualnie ostrość sosu możemy regulować, dodając mniej lub więcej musztardy.
  • 5
    Po wyjęciu ryby na talerz skrapiamy ją sokiem z cytryny i polewamy sosem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne Sosy i pasty Ryba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis