Spaghetti Carbonara

Dania mięsne Kuchnia: Śródziemnomorska Autor:

Sycący, pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyśmienitemu sosowi, który powstaje na bazie jajek i śmietany.

sos do spaghetti carbonara
4 porcje
Średnie

Niezbędne akcesoria

  • Garnek
  • Patelnia
  • Mieseczka

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 3 żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tartego sera (np. grana padano)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • Garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, cały czas mieszając, aż się zarumieni. Następnie ściągnij go z patelni i odstaw do wystygnięcia.
Posiekaj cebulę i podsmaż ją na tłuszczu, który wytopił się z boczku.
Dodaj do cebuli 100 ml wina i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś około 5 min.
W misce połącz ze sobą 3 żółtka i 120 ml śmietanki oraz starty ser.
Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej boczek. Zamieszaj.
Zmniejsz ogień i dodaj wymieszane jajka ze śmietaną i serem. Energicznie zamieszaj.
Przypraw danie solą i pieprzem. Poczekaj chwilę, aż sos zgęstnieje do takiej konsystencji jak lubisz i zdejmij patelnię z ognia.
Podawaj spaghetti na ciepło z makaronem i świeżą bazylią.
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

3 komentarze

Alina 25 listopada 2019 (10:02)

Moje ukochane danie! Tylko ja robie troche wiecej sosiku bo go uwielbiam

rhoncus 22 września 2024 (08:33)

8uW1G7EnEyE

https://lordpalacebet80.com/ 4 listopada 2024 (15:49)

aWk7nqA1v4F

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis