Ryba podana w sosie śmietanowym będzie bardzo delikatna. Domowy sos do ryby przygotować można w kilka chwil. Sos nadaje się zarówno do ryby pieczonej, grillowanej lub smażonej.
Średnia ocen: 0(0)
20min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
200 g śmietany 30%
200 ml białego wina wytrawnego
2 szalotki pokrojone w piórka
posiekana natka pietruszki
1 liść laurowy
1 mała szczypta papryki czerwonej ostrej
szczypta białego pieprz
szczypta soli
Sposób przygotowania
1
Do garnka wlewamy wino, pokrojoną szalotkę oraz liść laurowy. Całość mieszamy i podgrzewamy - sos redukujemy o 1/3.
2
Po zredukowaniu przecedzamy sos i dodajemy do niego śmietanę oraz ostrą paprykę.
3
Gotujemy, cały czas mieszając i pilnując odpowiedniej konsystencji (gotujemy dość długo, często mieszając).
4
Na końcu dodajemy pieprz i sól oraz niewielką ilość posiekanej natki pietruszki.
Dodaj komentarz