Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na sernik na zimno z serka naturalnego. Możesz równie dobrze użyć serki homogenizowane naturalne lub waniliowe.

Średnia ocen: 5 (5)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 200 ml śmietanki 30 % (mocno schłodzonej)
  • biszkopty okrągłe (około pół opakowania)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka krystaliczna (przezroczysta)
  • 350 g truskawek

Sposób przygotowania

  • 1
    Sernik na zimno zacznij od rozpuszczenia galaretek. Galaretkę krystaliczną wsyp do głębokiego talerza i rozpuść ją w 250 ml wrzącej wody. Na drugim talerzu w 350 ml wrzącej wody rozpuść galaretkę truskawkową. Następnie należy odstawić galaretki do wystudzenia, pilnuj jednak by pozostały płynne. Pierwszy krok rozpusc galaretke Pierwszy krok rozpusc galaretke truskawkową Pierwszy krok rozpusc galaretke Pierwszy krok rozpusc galaretke truskawkową
  • 2
    Samo dno tortownicy wyłóż folią spożywczą. Drugi krok wyłóż dno tortownicy Drugi krok wyłóż dno tortownicy
  • 3
    Następnie na dno tortownicy poukładaj biszkopty. Trzeci krok wyłóż dno tortownicy biszkoptami Trzeci krok wyłóż dno tortownicy biszkoptami
  • 4
    Weź około 2 garście truskawek i przetnij je na pół. Następnie po bokach tortownicy poukładaj połówki truskawek - przykładając przekrojoną częścią truskawki do ścianki tortownicy. Czwarty krok wyłóż poukładaj truskawki Czwarty krok wyłóż poukładaj truskawki
  • 5
    Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera. Piąty krok ubij śmietanę Piąty krok ubij śmietanę
  • 6
    Gdy śmietanka się ubije dodawaj stopniowo serek homogenizowany, cały czas mieszając, ale już nie za pomocą miksera tylko łyżki. Szósty krok dodaj serki Szósty krok dodaj serki
  • 7
    Gdy połączymy śmietankę z serkiem, należy dodać ostudzoną, ale cały czas płynną krystaliczną galaretką i ponownie za pomocą łyżki dobrze wymieszać masę serową. Siódmy krok dodaj galaretkę Siódmy krok dodaj galaretkę
  • 8
    Gotową masę przelej powoli na biszkopty i włóż do lodówki na około 30 min. Ósmy krok wylej mase serowa Ósmy krok wylej mase serowa
  • 9
    Po upływie tego czasu ciasto należy wyjąć z lodówki i ułożyć na masie serowej pokrojone w plasterki kawałki truskawek. Dziewiąty krok ułóż truskawki Dziewiąty krok ułóż truskawki
  • 10
    Teraz należy delikatnie zalać truskawki wystudzoną galaretką truskawkową. Dziesiąty krok zalej sernik galaretką Dziesiąty krok zalej sernik galaretką
  • 11
    Całość włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Sernik na zimno gotowy. Smacznego! Jedenasty krok smacznego Jedenasty krok smacznego

5 komentarzy

Kaja 20 lipca 2022 (11:13)

Poproszę o więcej tak prostych przepisów na serniki! Gdyby nie to że trzeba czekać na galaretki to 5 min i ciasto w lodowce! Pyszne mi wyszło – ja dodałam jeszcze borówki!

Sylwia 31 lipca 2022 (21:24)

Zrobiłam z borówkami i bananem ten sernik bo truskawki drogie. No genialnie wyszło – polecam

Gabrysia 14 sierpnia 2022 (20:34)

Doskonale wyszło z brzoskwiniami z puszki! Polecam te ciasto wszystkim fanom sernika na zimno

Paweł 29 sierpnia 2023 (09:12)

kozacki sernik

https://www.alsafabook.com/2020/02/25/canli-casino039da-eglenceli-oyunlar-ve-inovasyonlar/ 26 września 2024 (15:55)

Vfe7GpZNmfb

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Na słodko ImprezaSernikTruskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis