Ten przepis na brzoskwiniowy sernik bez pieczenia jest przede wszystkim lekki, smaczny i prosty do zrobienia. Jest to idealny brzoskwiniowy deser na zimno.
Średnia ocen: 5(6)
1h
Czas przygotowania
8
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
700 g serka waniliowego homogenizowanego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
16 sztuk okrągłych biszkoptów
duża puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
Sposób przygotowania
1
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy.
2
Śmietankę należy ubić na sztywno. Mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem, łączymy z bitą śmietaną. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę do masy i mieszamy na najniższych obrotach.
3
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy do niej 1 szklankę soku z brzoskwiń
i odstawiamy do ostudzenia, ale pilnujemy, aby nam nie stężała.
4
Na dnie tortownicy układamy biszkopty, wykładamy na nie połowę masy serowej. Kilka połówek brzoskwiń (około 3-4) kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na masie. Następnie wykładamy drugą połowę masy.
5
Resztę brzoskwiń kroimy w cienkie plasterki. Układamy je ładnie na masie serowej i zalewamy tężejącą galaretką.
6
Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
6 komentarzy
Mariola8 marca 2019 (12:24)
Wypróbuję sobie na święta bo wygląda smakowicie
Blanka8 marca 2019 (12:27)
Polecam tu serki Danio waniliowe – sernik wyszedł wręcz doskonały.
Paweł8 marca 2019 (14:06)
wczoraj zrobilem dzis juz nie ma pyszny
sara10 marca 2019 (13:39)
uwielbiam serniki z galeretka, nie mam w domu piekarnika i ten przepis na sernik bez pieczenia jest dla mnie hitem. smaczny jak od babci
magda_margo12 marca 2019 (12:12)
Pychotka ! Robię już drugi raz… bo moja rodzina pochłania całą blachę w 2 dni!
6 komentarzy
Wypróbuję sobie na święta bo wygląda smakowicie
Polecam tu serki Danio waniliowe – sernik wyszedł wręcz doskonały.
wczoraj zrobilem dzis juz nie ma
pyszny
uwielbiam serniki z galeretka, nie mam w domu piekarnika i ten przepis na sernik bez pieczenia jest dla mnie hitem. smaczny jak od babci
Pychotka ! Robię już drugi raz… bo moja rodzina pochłania całą blachę w 2 dni!
Pyszny sernik