Cytrynowy sernik

Ciasta i torty Kuchnia: Polska Autor:

Przepis na pieczony, cytrynowy sernik, który jest bardzo wilgotny i puszysty. Na pewno przypadnie Wam do gustu! Sernik cytrynowy poza tym, że przepięknie pachnie cytrusami, po upieczeniu i schłodzeniu może leżeć w lodówce nawet tydzień.

cytrynowy sernik
12 kawałków
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Papier do pieczenia
  • Blender
  • Mikser
  • Piekarnik

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników
  • 10 g kakao (1 łyżka)
  • 70 g masła

Składniki

Masa serowa

  • 500 g twarogu z wiaderka np. Piątnica
  • 200 g śmietanki 36%
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka)
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie)

Sposób przygotowania

Spód

Rozdrobnij herbatniki na bardzo drobne kawałki, najlepiej za pomocą blendera, aż uzyskasz konsystencję piasku. Alternatywnie, umieść herbatniki w woreczku i rozgnieć je wałkiem. Następnie wymieszaj je z kakao.
Rozpuść masło i dodaj je do rozdrobnionych herbatników z kakao, dokładnie wymieszaj łyżką, aż osiągniesz konsystencję wilgotnego piasku.
Przygotuj formę do pieczenia sernika o średnicy 24 cm, wykładając ją papierem do pieczenia, a następnie zamknij obręcz. Przełóż mieszankę herbatników do tortownicy i wyrównaj ją. Następnie za pomocą łyżki, dobrze ją uklep. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Sposób przygotowania

Masa serowa

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C, grzałka góra-dół.
W dużej misce połącz 500 g twarogu, 200 g śmietanki, 400 g słodzonego mleka skondensowanego, sok i skórkę z 1 cytryny, 4 jajka i 1 opakowaniu budyniu w proszku. Miksuj krótko, tylko do uzyskania gładkiej konsystencji, aż składniki się połączą.
Przelej masę serową na przygotowany spód w tortownicy – masa będzie płynna.
Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 45 min. Temperatura 160°C, grzałka góra-dół. Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty na wierzchu.
Po upieczeniu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika, wsuń między drzwiczki, a piekarnik drewnianą łyżkę – tak pozostaw sernik do ostygnięcia.
Następnie schłodź sernik w lodówce najlepiej przez kilka godziny. Smacznego.
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

2 komentarze

donec 22 września 2024 (08:30)

0ZHUWIUAu40

https://livmp3.xyz/ 4 listopada 2024 (15:46)

Ksvv3TnD0hF

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis