Szarlotka z bezą

Ciasta i torty Kuchnia: Polska Autor:

Pyszna, krucha i delikatna szarlotka z jabłkami pachnącymi cynamonem to klasyk wśród ciast. Idealnie sprawdza się również jako ciasto na święta, urodziny czy inne okazje.

szarlotka z bezą
24 kawałki
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Folia spożywcza
  • Blaszka o wymiarach około 35×24 cm
  • Papier do pieczenia
  • Mikser
  • Tarka o grubych oczkach
  • Piekarnik

Składniki

Kruche ciasto

  • 5 żółtek
  • 280 g masła
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki

Beza

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)

Składniki

Nadzienie z jabłek

  • 1,2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Kruche ciasto

Zimne masło pokrój na małe kawałki.
W dużej misce dodaj resztę składników na ciasto kruche i zagnieć na jednolite ciasto. Najlepiej to zrobić ręcznie.
Uformuj z ciasta kulę, lekko ją spłaszcz, owiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 min.

Sposób przygotowania

Przygotowanie formy i podpieczenie ciasta

1/3 schłodzonego ciasta owiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 ciasta wyklej równomiernie na dnie formy prostokątnej o wymiarach około 35×24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto podpiecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 min., aż lekko się zarumieni, w temperaturze 175°C z termoobiegiem. Podpieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.

Sposób przygotowania

Przygotowanie jabłek

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Odciśnij nadmiar soku z jabłek i wymieszaj jabłka z cynamonem. Sok można wypić.

Sposób przygotowania

Przygotowanie bezy

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Następnie dodaj sok z cytryny i na koniec budyń w proszku, miksując chwilę, aby wszystko się połączyło.

Sposób przygotowania

Składanie ciasta

Na podpieczonym cieście wyłóż równomiernie przygotowane jabłka.
Na jabłka nałóż pianę z białek.
Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach odłożone ciasto z zamrażalki.

Sposób przygotowania

Pieczenie

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około 35 min. w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub 180°C przy ustawieniach góra-dół), aż ciasto pięknie się zarumieni. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

5 komentarzy

Bulka_z_maslem 7 września 2018 (11:59)

mmm pychota

ula.g 5 kwietnia 2019 (21:15)

Jestem oczarowana tym ciastem! Od zawsze przepadałam za szarlotką, ale nigdy mi nie wychodziła… i w końcu się udało 🙂

Marika 15 kwietnia 2020 (10:32)

Zrobiłam i bardzo mi smakowało! Zmieniłam tylko sposób pieczenia – piekłam cały czas w 180 stopni C przez 45 min.

Kamelia 8 grudnia 2023 (13:30)

Szczerze to lepszego ciasta z jabłkami nie jadłam. Dziękuję za ten przepis – wyśmienite ciasto.

https://purpulpop.net/canli-bahis-siteleri-gvenilir-lisansli-siteler/ 26 września 2024 (15:49)

FLVT1LURyA5

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis