Sałatka z wątróbką i wiśniowym sosem Sałatka z wątróbką i wiśniowym sosem

Sałatka z wątróbką i wiśniowym sosem

Doskonała sałatka z wątróbką i wiśniowym dressingiem.

Średnia ocen: 0 (0)

Przepis podpatrzyłam na blogu Hashimoto i ja

Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 50 g wątróbki drobiowej
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Mąka ryżowa (potrzebna jest do oprószenia wątróbki przed smażeniem )
  • Oliwa z oliwek
  • Składniki wiśniowego sosu:
  • 250 g wiśni bez pestek ( mogą być mrożone)
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki lubczyku

Sposób przygotowania

  • 1
    W niewielkim garnuszku umieścić zamrożone wiśnie i gotować około 5 minut do czasu, aż puszczą sok. Po tym czasie wyjąć wiśnie i przy użyciu sitka odcisnąć z nich pozostały sok. Następnie zmniejszyć ogień, dodać miód oraz przyprawy i gotować jeszcze około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2
    Na patelni rozpuścić olej kokosowy i dodać miód. Pomarańczę obrać i pokroić w plastry. Na patelnię rozłożyć plastry pomarańczy i smażyć z obu stron około 5 minut.
  • 3
    Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i osuszyć. Oprószyć mąką z obu stron. Na patelni rozgrzanej z oliwą z oliwek ułożyć wątróbkę i smażyć na średnim ogniu z obu stron około 5-7 minut.
  • 4
    Na talerz wyłożyć szpinak. Następnie kolejno układać pokrojoną na plastry wątróbkę oraz karmelizowaną pomarańczę. Na koniec sałatkę polać wiśniowym sosem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki BezglutenoweDla kobiet w ciążyHashimotoKolacjaPomarańcze

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis