Sałatka z rukoli i pieczarek

Sałatka pięknie pachnie i niesamowicie smakuje, dzięki nietypowym połączeniem smaków. Wykonuje się ją bardzo szybko i równie szybko znika z talerzy 🙂

Ocena:

(0)
Sałatka z rukoli i pieczarek Sałatka z rukoli i pieczarek
Czas przygotowania

15min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Sałatka z rukoli i pieczarek

Składniki:

  • 3 łyżeczki masła klarowanego
  • 250 g pieczarek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 25 g orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 250 g rukoli
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki.

  • 2

    Na patelni rozpuść masło i podsmaż przez około 5 minut pieczarki. Po tym czasie dodaj połowę soku pomarańczowego i przez chwilkę jeszcze nie podgrzewaj. Odstaw do ostygnięcia. Dopraw solą i pieprzem.

  • 3

    Z reszty soku pomarańczowego, musztardy i oliwy z oliwek przygotuj dressing.

  • 4

    Wymieszaj przygotowany dressing z rukolą i grzybami i przypraw do smaku.

  • 5

    Na patelni bez tłuszczu podpraż orzeszki i dodaj je do sałatka.


Skomentuj


Kuchnia: DietetycznaPaleoWegetariańska

Kategoria: · Sałatki

Autor: Justyna · 20 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis