Sałatka z buraka z indykiem Sałatka z buraka z indykiem

Sałatka z buraka z indykiem

Propozycja sałatki z burakiem z dodatkiem szpinaku oraz orzechów. Wygląda i smakuje wspaniale.

Średnia ocen: 0 (0)

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej „Dieta w chorobie Hashimoto”.

Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 średniej wielkości upieczony burak
  • 60 gram piersi z indyka (pieczona lub ugotowana na parze)
  • garść orzechów włoskich lub płatków migdałowych
  • 3 garście porwanej sałaty lodowej lub świeżego szpinaku
  • garść posiekanego koperku
  • Sos
  • 1½ łyżki oliwy lub oleju lnianego
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeży lub suszony tymianek
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  • 1

    Sałatę opłucz, osusz i przełóż na półmisek.

  • 2

    Buraka umyj, a następnie upiecz w skórce (małe buraki będą upieczone po 40 minutach). Po ostudzeniu obierz, pokrój w półplastry i dodaj do sałaty.

  • 3

    Mięso pokrój w drobną kostkę i rozsyp po sałacie z burakami.

  • 4

    Z oliwy, miodu, tymianku i pozostałych przypraw sporządź sos. Wystarczy wszystko dokładnie wymieszać.

  • 5

    Polej składniki sałatki sosem, posyp orzechami i koperkiem. 

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki Bez laktozyBezglutenoweBurakiHashimoto

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis