Sałatka z awokado, gruszką, orzechami i kozim serem

Dodatkowo polecam ze słodkim winegretem. Idealna dla osób, które lubią łączenie koziego sera z delikatnym przełamaniem słodyczy.

Ocena:

(0)
Sałatka z awokado, gruszką, orzechami i kozim serem Sałatka z awokado, gruszką, orzechami i kozim serem
Czas przygotowania

15min

Porcji z przepisu

2 osoby

Poziom trudności

Łatwy


Sałatka z awokado, gruszką, orzechami i kozim serem

Składniki:

  • mix sałat (1 opakowanie)
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g rolady koziej świeżej (twarożku koziego)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
  • sól i pieprz (wedle smaku)

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mieszankę sałat rozłożyć do 2 talerzy (sprawdzić wcześniej na opakowaniu czy była myta i jest gotowa do spożycia.

  • 2

    Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ćwiartki pokroić jeszcze na ok. 1/2 cm plasterki.

  • 3

    Włożyć do głębokiego talerza i skropić sokiem z cytryny.

  • 4

    Wyjąć gruszki z soku i dodać je do sałatki. Do pozostałego w talerzu soku z cytryny dodać miód, oliwę oraz sól i pieprz. Energicznie wymieszać rózgą, odłożyć.

  • 5

    Do sałatki dodać kawałki sera koziego oraz przekrojone orzechy włoskie. Polać sosem z talerza i podawać np. z bagietką z masłem.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Sałatki

Autor: emii · 3 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis