Sałatka grzybowa polana

Sałatka podana w formie tortu to hit każdego przyjęcia, polecam.

Ocena:

(0)
Sałatka grzybowa polana Sałatka grzybowa polana
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

10

Poziom trudności

Łatwy


Sałatka grzybowa polana

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • duży słoik marynowanych pieczarek
  • pół puszki groszku
  • pół puszki kukurydzy
  • 15-20 dkg marynowanej marchewki w kostkę
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 3 konserwowe ogórki
  • 1 cebula
  • 10 dag żółtego sera
  • papryka ostra do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebab-gyros
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • majonez
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać.

  • 2

    Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą kebab-gyros usmażyć na oleju , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, warzywa  i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.

  • 3

    Okrągłą tortownicę wyłożyć folią , ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ( groszek, kukurydzę i marchewkę), oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

  • 4

    Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i gotowe do podania.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Sałatki

Autor: mona · 18 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis