Rosół z knedlami z macy

Rosół bez mięsa? Jak najbardziej! Polecam mój przepis 🙂

Ocena:

(0)
Rosół z knedlami z macy Rosół z knedlami z macy
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Rosół z knedlami z macy

Składniki:

  • włoszczyzna (może być pół paczki mrożonej): 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora, kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 litry wody
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • szczypta lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa kucharek lub vegeta (opcjonalnie warzywna kostka rosołowa)
  • ulubiony makaron
  • natka pietruszki
  • knedle z macy: 6 płatków macy, 125 ml zimnej wody, 2 jajka, sól i pieprz)

Sposób przygotowania:

  • 1

    Najpierw przygotuj masę na knedle. Macę zmiel lub drobno pokrusz. Jajka roztrzep z wodą i dodaj sól i pieprz. Następnie wymieszaj z macą i odstaw na 30 minut do lodówki.

  • 2

    Po tym czasie zagotuj w garnku wodę z solą. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy knedle i wrzuć do garnka. Gotuj przez około 10 minut na małym ogniu.

  • 3

    W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

  • 4

    Cebulę opal na palniku, tak aby zrobiła się czarna. Wrzuć do garnka włoszczyznę, cebulę, przyprawy i zalej wodą. Gotuj około 45 minut.

  • 5

    Wlej rosół do miski, połóż knedle i posyp natką pietruszki.

    Smacznego 🙂


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Zupy

Autor: sandra_1988 · 20 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis