Roladki z bakłażana z nadzieniem orzechowym Roladki z bakłażana z nadzieniem orzechowym

Roladki z bakłażana z nadzieniem orzechowym

Doskonała, nietypowa przystawka, która idealnie sprawdzi się jako extra przekąska na imprezie lub świątecznym stole. Robi się ją banalnie prosto i szybko, a efekt jest imponujący.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • Farsz:
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Bakłażany należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie kroimy je wzdłuż w cienkie plastry. Przekładamy je delikatnie do durszlaka, obsypujemy solą i pozostawiamy na około 15 min, pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru wody.
  • 2
    Po tym czasie smażymy je kolejno na rozgrzanym oleju z obu stron. Idealnie będzie to zrobić na patelni grillowej, jeśli takiej nie posiadacie, może być oczywiście zwykła. Podpieczone bakłażany odkładamy na talerz do wystudzenia.
  • Farsz:
  • 1
    Chilli umyć, oczyścić z pestek i posiekać drobno. Następnie posiekać natkę pietruszki.
  • 2
    Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.
  • 3
    Zmielone orzechy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą, octem, kurkumą, chilli, solą i pietruszką.
  • 4
    Podczas mieszania dolewaj stopniowo po odrobinie wody, do momentu aż uzyskamy konsystencję łatwą do rozsmarowania.
  • Przygotowanie:
  • 1
    Plastry bakłażana jeden po drugim wykładamy na desce do krojenia i każdy plaster smarujemy nadzieniem. Następnie zwijamy w rulon. Gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski ImprezaOrzechyPrzystawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis