Pomidory zapiekane z mozzarellą

Prosta i szybka przystawka, idealna na imprezę w gronie rodziny i znajomych.

Ocena:

(0)
Pomidory zapiekane z mozzarellą Pomidory zapiekane z mozzarellą
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Pomidory zapiekane z mozzarellą

Składniki:

  • 4 pomidory malinowe
  • 200 g mozzarelli
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  • 1

    Pomidory myjemy i osuszamy. Ścinamy górę pomidorów od strony ogonka. Za pomocą łyżki wyciągamy miąższ. W środku pomidory lekko należy osolić i obsypać delikatnie suszoną bazylią. Tak przygotowane pomidory odkładamy wydrążoną stroną do dołu, aby nadmiar soków spływał.

  • 2

    Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy.

  • 3

    Pomidory wypełniamy mozzarellą. Następnie nafaszerowane pomidory układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

  • 4

    Pomidory wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekamy, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, ok 15-20 minut na funkcji termoobieg. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczyporkiem. Podajemy na ciepło.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Kolacje · Lunch · Przystawki

Autor: Justyna · 12 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis