Pizzerinki z oliwkami

Przekąska, która świetnie się sprawdza na imprezach, spotkaniach ze znajomymi lub jako zwyczajna przekąska.

Ocena:

(0)
Pizzerinki z oliwkami Pizzerinki z oliwkami
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

4 sztuki

Poziom trudności

Średni


Pizzerinki z oliwkami

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 2 białe cebule
  • ciasto francuskie
  • olej do smażenia
  • świeży tymianek
  • 50 g masła
  • około 20 zielonych oliwek (mogą być faszerowane np. papryką)
  • ser pleśniowy Gorgonzola
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Cebule obrać i posiekać w pół księżyce.

  • 2

    Rozgrzać patelnie, wlać olej i zeszklić czerwoną oraz białą cebulę.

  • 3

    Doprawić je solą, pieprzem i tymiankiem.

  • 4

    Ciasto francuskie pokroić na 4 równe kawałki.

  • 5

    Wyłożyć je na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia.

  • 6

    Oliwki oraz ser pleśniowy pokroić na kawałki.

  • 7

    Na cztery kawałki ciasta wykładamy: ser pleśniowy, cebulę oraz oliwki.

  • 8

    Brzegi ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  • 9

    Pizzerinki pieczemy około 15 min w temperaturze 220 stopni.

  • 10

     
    Cudownie smakują na ciepło gdy ser jest idealnie rozpuszczony.


Skomentuj


Kuchnia: ŚródziemnomorskaWłoska

Kategoria: · Kolacje · Przystawki

Autor: MARTA · 11 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis