Pizza jest naprawdę pyszna i prosta do zrobienia. Wystarczy zacząć od przygotowania chrupiącego ciasta, na które wyłożymy żółty ser, sos z cukinii, mozzarelle, oliwki, salami i aromatyczną bazylię.
Średnia ocen: 0(0)
2h 10min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Zaawansowany
Poziom trudności
Składniki
1 pomidor pokrojony w plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka plasterków salami - około 50 g
szczypta ostrej mielonej papryki
kilka listków świeżej bazylii
1 mozarella pokrojona w plastry
kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
ser żółty starty na tarce o grubych oczkach - 150g
sól i pieprz
SOS
3 umyte cukinie
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
odrobina cukru
CIASTO
200 ml wody
30 g drożdży
350 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (góra - dół)
2
Zaczynamy od ciasta, więc podgrzej wodę (tak aby była ciepła, ale nie gorąca). Następnie do miski wrzuć rozdrobnione drożdże i bardzo dokładnie mieszamy - najwygodniej użyć widelca.
3
Przesiej mąkę (350g) i dodaj do niej szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj składniki, stopniowo dodając drożdże rozpuszczone w wodzie.
4
Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 4 minuty, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
5
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę i wkładamy do suchej miski, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 45 min.
6
Teraz zaczniemy przygotowywać sos.
Odkrawamy końce cukinii i kroimy ją w grube plastry.
7
Wrzucamy je do miski i blendujemy.
8
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy zmiksowaną cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
9
Cukinię podsmażamy przez około 4 minuty, mieszając cały czas i uważając, żeby nic nam się nie przypaliło. Czekamy, aż sok z cukinii nam odparuje.
10
Jeśli ciasto już wyrosło, przełóż je na czysty blat już stolnicę - uprzednio oprósz je odrobiną mąki.
11
Rozwałkuj ciasto za pomocą wałka, tylko pamiętaj aby go też oprószyć mąką.
12
Rozwałkowane ciasto wyłóż na blachę do pieczenia, które wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia.
13
Na cieście rozprowadzamy sos z cukinii i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki, zaczynamy od: połowa żółtego sera, plasterki pomidora, oliwki, plastry mozzarelli, salami, druga połowa żółtego sera.
14
Posyp wszystko szczyptą ostrej mielonej papryki, solą i pieprzem.
15
Pizze należy włożyć do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (góra - dół) na mniej więcej 30 minut (sprawdź po 15 minutach). Upieczoną pizzę ozdabiamy kilkoma listkami bazylii i polewamy 2 łyżkami oliwy.
Dodaj komentarz