Mini pizze z pomidorkami i mozzarellą Mini pizze z pomidorkami i mozzarellą

Mini pizze z pomidorkami i mozzarellą

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych! Pyszne, smakowite idealne na imprezy mini pizze, które bez problemu przygotujesz w zaciszu swojej kuchni.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • + 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g mozzarelli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Do miski wrzuć pokruszone drożdże, dodaj ciepłą wodę oraz pół łyżeczki cukry i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 25 min.
  • 2
    Do większej miski wsyp mąkę, rozczyn z drożdży, sól, 3 łyżki oliwy i zagnieć rękoma ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1h w ciepłe miejsce.
  • 3
    W tym czasie możesz pomidorki przeciąć na pół, a mozzarellę pokroić na małe kawałki.
  • 4
    Wyrośnięte ciasto podziel na 8 porcji i je rozwałkuj na podsypanej mąką blacie.
  • 5
    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C opcja termoobieg.
  • 6
    Koncentrat pomidorowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozsmaruj cienko na każdej mini pizzy. Następnie ułóż na nich po trochę pomidorków i mozzarelli. Piecz około 15 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pizza ImprezaMozzarellaPrzystawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis